Transformació del recinte

01_foto aäria

La transformació del recinte de Can Batlló s’activa a partir del juny de 2011, amb l’entrada veïnal al recinte. La primera nau aconseguida és el Bloc Onze. La seva rehabilitació, realitzada amb jornades de treball col·lectiu, dura més de dos anys. El primer espai habilitat és la Bibliotca Popular Josep Pons. Posteriorment s’han anat rehabilitant un bar i espai de trobada, un auditori, un rocòdrom i diverses sales polivalents per a fer-hi activitats i tallers.

2L’autogestió del Bloc Onze al llarg dels primers anys legitima la Plataforma de Can Batlló per demanar les cessió de més naus per a ubicar-hi nous projectes comunitaris. Al llarg dels anys s’han anat transformant més espais i s’hi han anat ubicant nous usos: el taller d’infraestructures, la fusteria, la impremta col·lectiva, el centre de documentació, espai familiar, l’espai d’arts, l’espai d’entrenament d’arts escèniques i circ..

Altres projectes que formen part de la Plataforma, de més llarg recorregut i envergadura – la cooperativa d’habitatges La Borda, el viver de cooperatives Coòpolis i l’escola Arcàdia – es van gestant per a poder-se ubicar a can Batlló.

Foto0940La relació urbana dels carrers del recinte amb el barri també ha estat una conquesta aconseguida per la Plataforma, que ha lluitat des de l’inici per a l’obertura i permeabilització del recinte. Amb la campanya ‘A la primavera tirem el mur!’, l’abril de 2013 es va aconseguir enderrocar part del mur perimetral del recinte, i per tant, obrir el nou carrer Onze de Juny de 2011 de punta a punta, integrant-se com un carrer més a la trama urbana del barri. Des d’aleshores, el carrer ha pres molta vida, i molta gent del barri el recorre, com havia estat possible als anys 80, quan el recinte, tot i la seva intensa activitat industrial, era obert i permeable. El 2013 s’inaugura, juntament amb el nou carrer, el primer hort i jardí comunitari (de 50m2), ubicats a la Plaça de la Pelleria. Posteriorment, a la tardor 2014  els horts i jardins es van traslladar a una zona comunitària al tram mig del carrer Onze de Juny, al centre del recinte, ocupant actualment 300 m2.

Des de la Plataforma també s’ha desenvolupat un projecte per a la transformació de l’espai públic d’enfront el Bloc Onze. El projecte es basa en un enderroc parcial del Bloc 12, mantenint-ne la façana i part de l’estructura per tal de conservar el carrer i generar un espai públic qualificat i amb forta identitat a trevés del reconeixement i incorporació del patrimoni.

07_OBERTURA RECINTE_CARRER 11 DE JUNY

Des de la Plataforma s’ha treballat i posat en crisi el projecte urbanístic vigent, aportant propostes que reformulen la transformació. Actuament s’està treballant per a fer una nova modificació del Pla General Metropolità de l’àmbit Can Batlló-Magòria, sota els següents criteris:

  • Usos. Reconeixement dels projectes existents i incorporació de nous usos sense perdre superfície de zona verda.
  • Rehabilitar. Fomentar la reutilització de naus existents, minimitzant els enderrocs i la construcció d’obra nova.
  • Connectivitat i espai lliure. Garantir una bona accessibilitat i connexió des del barri cap el recinte i el parc; un parc obert al barri.

Des del 2011 l’Ajuntament només ha construït un els equipaments destinats a l’àmbit de Can Batlló i la Magòria: l’àrea bàsica de Salut (CAP Bordeta-Magòria) en servei des de la tardor 2014.

La construcció del parc encara està per fer. Després d’enderrocar algunes naus, durant el 2015-16 s’ha desenvolupat una urbanització infraestructural del recinte, passant canalitzacions i instal·lacions, i definint una trama de “camins verds” vers el futur parc. La primavera 2016 a l’anterior zona de pàrquing de vehicles al centre del recinte s’han instal·lat pistes esportives de fútbol, bàsquet i voleibol provisionals. El pàrquing ha sigut traslladat a la zona sud del recinte, podent-hi accedir des de la Gran Via al reurbanitzat carrer Parcerisa.

 

Evolució del recinte:

Abans de 1850 a Can Batlló només hi havia un solar i camps
Entre 1880 i 1900 es construeix la nau central
Entre 1900 i 1920 s'amplia la fàbrica i hi arriba el ferrocarril
Entre 1920 i 1940 es construeixen noves naus
Entre 1940 i 1980 Muñoz Ramonet es fa amb el recinte i l'amplia
1960-1980 Petites ampliacions
1980-2000, Algunes noves naus industrials
Any 2000, estancament
2015, alguns enderrocs i obertura del recinte als peatons
2020, Can Batlló accessible i amb un ús veïnalCan Batlló

Fes clic als diferents espais i podràs veure a quins usos estan dedicats.

Can Batlló

Espai de trobada/bar Auditori Nau 69 Biblioteca Popular Josep Pons Taller d'infraestructures Taller de cervesa Centre de Documentació Arts Can Batlló Espai arts escèniques La Nau Espai Familiar Mobilitat Can Batlló Zona esportiva Horts comunitaris Zona de gossos Fusteria col·lectiva La Garrofera de Sants - Cooperativa ecològica autogestionada La capella - espai d'exposicions Impremta col·lectiva

Espai de trobada/bar

L'espai de trobada, a més d'un bar és també l'accés principal al Bloc 11.

Comunica amb els espais de la primera planta com el rocòdrom o les sales de tallers, amb la biblioteca i amb l'Auditori. També té un petit escenari on s'hi fan actuacions en petit format com jam sessions o cabarets.

Fent clic aquí pots consultar l'agenda d'aquest espai.

Auditori

L'Auditori de Can Batlló és un espai polivalent destinat a fer-hi tot tipus d'activitats. Està insonoritzat i té capacitat per a un màxim de 400 persones. Està climatitzat i disposa d'equip de so i llums.

Fent clic aquí pots consultar l'agenda d'aquest espai.

Nau 69

Espai polivalent amb cuina i menjador, també apte per fer-hi tallers, xerrades o reunions.

Biblioteca Popular Josep Pons

Des de l’Espai de Trobada es pot accedir a la Biblioteca Popular Josep Pons , la biblioteca del barri de La Bordeta feta i inaugurada pel propi veïnat des del mateix 11 de juny de 2011, adherida a la Xarxa de Biblioteques Socials autogestionades, i que amb 300 m2 esdevé l’autogestionada més gran de Catalunya i amb major fons bibliogràfic (15.000 documents entre impresos, gràfics, audiovisuals i sonors), i que també esdevé una nova sala d’estudi a Sants amb ordinadors i internet wi-fi gratuït, i les activitats mensuals de club de lectura i de contacontes.

Taller d'infraestructures

Aquest taller neix de la necessitat d’encarar les obres de transformació del BlocOnze per a adequar-lo als nous usos que se li donen com a Centre Social Autogestionat: és així que s’ha creat un taller amb veïns i veïnes i professionals dels oficis de metal·listeria, fusteria, electricitat, fontaneria i obra.

Part del material i eines que fem servir son en préstec o per donacions del veïnat, i es convida a tothom que vol a venir a les jornades de treball i col•laborar en els diferents processos de treball dels oficis, aprenent i familiaritzant-se amb ells.

Taller de cervesa

La construcció d’un taller de cervesa artesanal es una eina que ens ajuda a conèixer tot un procés productiu, per això ho considerem com una formació i un assaig.

Partint d’una voluntat de coherència i responsabilitat comencem aquest projecte des de baix. Volem organitzar-nos col·lectivament per satisfer les nostres necessitats de forma autogestionada i això significa formar part de can Batlló on descobrim un creixement personal i colectiu, el que ens comporta una gran satisfacció.

Centre de Documentació

El Centre de Documentació del moviments socials La Ciutat Invisible participa del projecte de Can Batlló.

Obert dilluns, dimarts i dijous partir de les 17h de la tarda fins les 19-20h

Arts Can Batlló

Arts CB és una comissió enmarcada dins de l'espai de Can Batlló que promociona i gestiona les activitats artístiques del centre.

Espai arts escèniques

Espai destinat a l'assaig i exhibició de companyies teatrals i de circ.

La Nau Espai Familiar

Espai de trobada, joc, moviment i gaudi per a infants de 0 a 6 anys i les seves famílies.

Mobilitat Can Batlló

Espai destinat a l'auto-reparació de vehicles, incloent cotxes, motos, bicicletes, cadires de rodes.

Zona esportiva

Zona d'esport de lliure accés. Compta amb una pista de futbol, una de voley i dues de bàsquet.

Horts comunitaris

Espai d'horts gestionats pel veïnat. S'organitzen en diversos torns de reg i treball col·lectiu, sobretot el sdilluns a la tarda i dimecres i divendres al matí.

Zona de gossos

Àrea per a gossos Can Batlló gestionada pels veïns/es del barri

Fusteria col·lectiva

Taller obert a persones interessades a desenvolupar projectes de fusteria, independentment dels seus coneixements i capacitats.

Espai que fomenta la participació col·lectiva en la rehabilitació de Can Batlló, fomentant el respecte, el suport mutu i l'”Autoaprenentatge” col·lectiu, amb voluntat de trencar amb la diferenciació dels rols de gènere en l’àmbit dels oficis.

La Garrofera de Sants - Cooperativa ecològica autogestionada

Cooperativa dedicada a proveir-se d'aliments naturals seguint criteris de consum responsable.

La capella - espai d'exposicions

Antiga capella de Can Batlló. Es fa servir com a sala d'exposicions o espai d'emmagatzematge temporal.

Impremta col·lectiva

Impremta gestionada pels seus propis usuaris i usuàries. Disposen de diverses maquines d'impressió antigues i de tipografies diverses. Espai d'aprenentatge i també des d'on s'elabora la majoria de dissenys i cartells de Can Batlló.

Can Batlló

Espai veïnal i autogestionat