Temps de fàbriques

El recinte de Can Batlló permetria una narració complerta del fenomen fabril a Catalunya i de l’aparició d’una burgesia i un proletariat català. Un enorme recinte com el de Can Batlló permetria seguir els processos de producció del tèxtil, ja que dins d’aquesta fàbrica, i seguint el model que també havien iniciat els Muntadas a l’Espanya Industrial, es realitzaven pas per pas tots els processos, de manera que el cotó entrava sense tracta i els teixits sortien ja tenyits.

Després de diversos projectes industrials amb els seus germans, com l’actual Escola del Treball, l’any 1878 Joan Batlló va comprar uns terrenys a la Bordeta on hi havia la finca de Can Mangala, a tocar amb el Canal de la Infanta. Aquest és l’origen de Can Batlló, una fàbrica on van treballar milers de veïns i veïnes de La Bordeta.

Els carrers i espais de Can Batlló encara permeten viure la sensació de trobar-se dins d’un espai industrial, un fet que s’ha perdut a moltes de les fàbriques reconvertides de la ciutat de Barcelona i que quasi només es pot viure a les colònies del Llobregat. Can Batlló ofereix aquesta possible descoberta sensorial sense necessitat de desplaçar-se lluny, arribant a peu o en transport públic.