Zona verda i horts

El barri de La Bordeta malauradament no disposa de cap gran zona verda. Es per això que des de bon principi s’ha reivindicat la creació d’un gran parc al recinte de Can Batlló.

El 1976, el Pla General Metropolità (PGM) va reconèixer per primera vegada que dins Can Batlló hi hauria d’haver-hi zona verda, vials per vianants i equipaments de barri. Però sense cap concreció en nombre d’hectàrees.

En la modificació del PGM el 2006 (el vigent), la superfície de zona verda es concretà:  4’5  hectàrees (43.000 m2), l’equivalent  al 50% de tot Can Batlló. La gran majoria hi ha de ser a la part central del recinte, i una part més petita també a la zona de la Magòria (12.000 hectàrees).

2020, Can Batlló accessible i amb un ús veïnal

Des de la Plataforma Can Batlló és pel barri vetllem per que no sols es mantingui aquesta xifra, i en cap cas es redueixi, sinó que també es faci realitat.

Es per això que el 2013 la Plataforma va fer un estudi de l’estat de l’arbrat existent llavors. I va compartir-ho in situ amb el veïnat en una visita oberta a l’assistència i la participació que es va fer el febrer de 2013. Aquí teniu el vídeo:

Una altra reivindicació dins l’àmbit de zona verda ha estat des de bon principi la creació d’horts comunitaris. Així va ser com la primavera de 2013 la Plataforma va integrar dins el seu organigrama assembleari i de voluntariat un nou projecte ja de primeres format per persones de tota edat: la comissió Horts i Jardins Comunitaris de Can Batlló.

Treballem per mantenir uns horts i jardins oberts al barri dins de Can Batlló. No només per la necessitat de tenir més espais verds a la ciutat, sinó per recuperar el contacte amb la terra. Estem fent d’aquest un espai d’intercanvi de coneixements teòrics i pràctics per què tothom pugui aprendre i experimentar. A més, és un espai inclusiu i accessible per a la realització personal i col·lectiva, on els veïns i veïnes col·laborem, ens relacionem, compartim inquietuds per l’agricultura ecològica i la salut de manera assembleària, horitzontal, lúdica i creativa.

El primer hort, de 50 m2, i jardins annexes, es van cultivar  aquella primavera al carrer Constitució a tocar del carrer Jocs Florals, a la popularment coneguda com a Plaça de la Pelleria. A continuació, dos vídeos il·lustratius :

La tardor de 2014 aquesta zona d’horts va haver de ser traslladada a un altre àrea de Can Batlló, arran l’inici de la construcció d’un edifici d’habitatge social previst al PGM vigent: la UP4.

Des de llavors els nous horts i jardins comunitaris de Can Batlló hi son al tram mig del carrer Onze de Juny, davant de la nau Bloc 9 i al costat de l’àrea d’esbarjo de gossos i esports, ocupant una superfície de al voltant de 300 m2. El correu electrónic de la comissió horts es : horts@canbatllo.org

Però no tota zona verda son només arbres i horts. Tant important és gaudir-ne de la zona verda agrupada, com de ‘camins verds’: vials per a vianants i bicicletes amb zones enjardinades amb gespa i plantes. Vers i al voltant del cor frondós del futur parc. I en aquest aspecte, també la Plataforma Can Batlló és pel barri va implantar la llavor. L’any 2013 part de les plantes donades i aportades pel veïnat van ser col•locades en grans jardineres i situades al llarg del carrer Onze de Juny més proper a l’entrada principal de la nau Bloc 11. Un parell d’anys més tard, el 2015, les obres de reorganització de tot el carrer, i també del nou vial que connecta la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer Constitució i Toledo, van integrar definitivament en superfície gespa i plantes.

També per la Plataforma ha sigut sempre primordial salvar pel barri la masia de Cal Bruixa, ubicada dins el recinte, prop del carrer Constitució. Cal Bruixa és la darrera masia que queda a Sants.

1992-JAR19-Masia_de_Can_Bruixa_de_Sants